Tekst & Beeld: Dirk Karten | Regio: Heemskerk
Holistisch huisarts Juriaan Galavazi begint zijn dag met een hardloop- of yogasessie. Zo blijft hij dicht bij zijn ‘eigen lijntje’. Maar hoe vind je dat lijntje en wat doe je als ‘de stenen in je leven verkeerd liggen’?
“Jullie zijn vroeger dan afgesproken, loop maar alvast door naar de woonkamer”. Dokter Juriaan (46), inmiddels zo’n vijftien jaar huisarts, wil nog even douchen na zijn yogasessie. De ontspannen ogende arts schreef onlangs een boek op basis van blogs en zijn praktijk. De kern: je lijf is een kostbaar instrument dat je feilloos vertelt welke kant je op moet. Zie het als Google Maps. Dat kompas vraagt ook steeds om updates en onderhoud. Van klacht naar kans predikt een visie waarin je oude denkpatronen loslaat en je lijf leert voelen. Onder meer juiste voeding, bewegen, bewustwording en emoties begrijpen moeten een kwalitatief goed leven ondersteunen.
‘Je kunt niet veranderen door alleen op logica te varen’
Zelf eet Juriaan geen vlees of zuivel. “Je kunt prima zonder, net als chocolade of chips. Luisteren naar je lijf vraagt om een echt andere manier van leven. Je kunt je gedrag niet veranderen door ‘even’ je tanden op elkaar te zetten of door logica alleen. Ik pretendeer ook niet dat echt contact maken met jezelf eenvoudig is. Maar de prijs die je betaalt voor het verlies van de verbinding met jezelf kan hoog zijn. De vraag is: welke prijs ben je bereid te betalen? De juiste keuze voor je lijf maken zonder nadelen is er niet. Je moet oprecht de consequenties aanvaarden”.
Materie versus verlangen
Wie het roer om wil gooien in zijn leven doet dat negen van de tien niet zomaar. Vaak knaagt onvrede al langer. Maar door te veranderen kun je iets verliezen. Die baan opzeggen die elke dag een knoop in de maag geeft van de stress, betekent ook verlies van status, leaseauto of je huis…
“Dan kies je voor materie in plaats van een ontspannen leven dat overigens niet vlak is”, zegt Juriaan. “Ik heb een groot respect voor weerstand, dat is namelijk een retespannende plek. Geen rampgebied, want je kunt bij het gevoel van weerstand gewoon blijven ademhalen. Maar ik weet uit mijn praktijk dat het uiteindelijk toch spaak loopt. Je verliest de verbinding met jezelf en wat levert dit op? Een burn-out? Niemand weet wanneer zijn/haar lichaam ‘ho’ zegt.”
Zelf kreeg Juriaan ook een burn-out. Is hij niet de zoveelste coach die daarover een boek schreef om lezers te overtuigen het roer om te gooien? “Met proberen te overtuigen ben ik gestopt. Ik wil mensen begeleiden wanneer ze uit hun keurslijf willen stappen. luisteren naar je lijf moet je tenslotte zelf doen. Mijn boek met tips heb ik geschreven om daarbij te helpen.”
Blijf wakker
Zijn vorig jaar verschenen boek kreeg enthousiaste recensies. Het leest vlot weg en biedt tal van handvatten om gezonder, alerter en zinvoller in het leven te staan. Van klacht naar kans bestaat uit drie delen: Het eerste laat zien waarom je lijf misschien wel slimmer is dan je hoofd. Het tweede deel gaat over de relatie met jezelf. Vervolgens komt je lijf als perfecte thermometer aan de orde. Juriaan daagt de lezer uit het perspectief van een speler, toeschouwer of commentator te kiezen. “Ik heb niet de illusie de waarheid in pacht te hebben. Blijf daarom wakker. Geloof niet alles wat ik zeg”.
Klootzak
Ondanks zijn adviezen om mild te zijn voor jezelf en liefde en compassie te hebben, schuwt hij als coach een spijkerharde opstelling niet. “Ik kan een klootzak zijn. Soms moet je mensen confronteren met zichzelf, om ze te laten inzien dat het leven niet alleen bestaat uit werken. Ze af te laten vragen ‘wat wil ik nou eigenlijk echt?’ Maar ik ben ook mild en liefdevol. Liefde en compassie voor jezelf is de sleutel tot controle en verandering.”
Grootste cadeau
“Ieder mens gun ik te mogen zijn wie hij of zij daadwerkelijk is. Met Van Klacht naar kans hoop ik dat ene steentje te hebben bijgedragen aan het verlangen om dat te realiseren. Zonder te willen overtuigen. Het gaat om de relatie tot jezelf, waarbij alle varianten waardevol zijn. Ook voor je partner. Jij bent het grootste cadeau voor de ander wanneer je helemaal jezelf kunt zijn. Dat is ook spannend, want het kan de ander niet bevallen. Maar als je theater blijft spelen, gaat je relatie op den duur toch kapot.”
‘Jij bent het grootste cadeau voor de ander wanneer je helemaal jezelf kunt zijn’
Schaduwkant van het leven
Afdalen in jezelf om te veranderen, kan ‘de toren’ doen omvallen. Dat overkwam Juriaan zelf ook. “Ik ben geen haar beter. Wel heb ik daardoor mijn eigen angsten onder ogen gezien. Ik heb geleerd niet meer klakkeloos aan te nemen wat mijn hoofd me zegt. Nog dagelijks stel ik mezelf de vraag hoe ik dichter bij mezelf kan komen. Tegelijk hoef ik dat ook niet te weten. Hoeveel dieper kan ik nog gaan? Maar ook in de schaduwkant van het leven is het prima toeven.”
‘Ik heb geleerd niet klakkeloos aan te nemen wat mijn hoofd me zegt’
‘Onderhoud’ plegen
Zijn eigen innerlijke reis naar ware zingeving, vertelt Juriaan, biedt zijn patiënten en bezoekers aan zijn lezingen groot voordeel. “Ik kan mensen daardoor begeleiden tot de diepte waarin ik zelf ben afgedaald. Daarom pleeg ik ook regelmatig ‘onderhoud’ aan mijzelf. Ik ben bereid de weg naar beneden tot de bodem af te leggen. Puur vanuit nieuwsgierigheid”.
Luisteren naar je lijf
Het leven leren aanvaarden, ook als de zon niet schijnt. Juriaan heeft groot respect voor de schaduwkanten van het leven. “Lichtheid bestaat niet zonder duister, blijdschap niet zonder verdriet. Mijn boek nodigt eveneens uit om die duistere kant onder de loep te nemen. Naar wat jou pijn en verdriet geeft. En zo te leren hoe je leven lichter wordt, beter. Gewoon door te luisteren naar je lijf. Jouw lijf is de perfecte thermometer. De richtingaanwijzer die jou exact vertelt welke kant je op mag gaan.”
Tik op de vingers
Van klacht naar kans is ook een (h)eerlijk boek dat je in beweging kan zetten uit de ratrace te stappen.
“We lijken wel verplicht te moeten genieten. We moeten de baan waarin we ons diep ongelukkig voelen behouden, omdat die ons materieel voordeel oplevert. Met lichamelijke klachten tot gevolg. Godzijdank laat ons lijf voelen dat het niet zo goed gaat en geeft een tik op de vingers.
Je lijf vertelt dat dit bord ligt vol bedorven voedsel ligt en je ziek maakt. Neem dan een ander bord, volgeschept met mildheid voor jezelf. Gelukkig gunnen steeds meer mensen zichzelf dit juiste ‘voedsel’. Ook mannen, die vaak anders reageren als het niet goed gaat. Zie geven nog meer gas, tot het niet meer gaat.”
Hoe kijkt Juriaan naar zichzelf? Is hij huisarts of meer een coach? “Ik zie geen verschil. Jij bent degene die onderscheid maakt. Mijn missie is iedereen te bevrijden van gedachten en patronen die lichamelijke klachten veroorzaken. We zijn machines geworden en hebben dat niet eens door. Totdat verdriet een scheur in het pantser maakt en je bij mij als huisarts komt om dit te laten fixen. Ik hoop je dan in contact te kunnen brengen met wie je werkelijk bent.”
Zie ook https://dokterjuriaan.nl/
Van Klacht naar kans: Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers onder ISBN nummer 9789021 574219. Het is ook te bestellen via de website van dokterjuriaan.nl